Versenyzőknek

Kedves Versenyző!

Szeretettel köszöntünk a Varázstorony 5.0 Online Vetélkedő honlapján!

Versenyzői kategóriák:

A Varázstorony 5.0 Online Vetélkedőn kétféle módon vehetsz részt: (1.) a XIII. Varázstorony Vetélkedő részeként, vagy (2.) egyéni kategóriában, önálló játékként. A XIII. Varázstorony Vetélkedő (VV) és a Varázstorony Online Vetélkedő (VOV) elnevezések nagyon hasonlítanak, de (részben) különböző versenyeket jelentenek. Figyelmesen olvasd el a tájékoztatóban, hogy mikor melyikről van szó.

  1. A XIII. Varázstorony Vetélkedő (VV) tartalmaz egy ingyenes toronybeli látogatást, az online vetélkedőt (VOV), egy iskolai házi versenyt, és az országos döntőt. Az Online Vetélkedőben (VOV) gyűjtött pontszámaid teszik lehetővé a bejutást a VV országos döntőbe.
    Megjegyzés: A XIII. Varázstorony Vetélkedőre (VV) a tanárod által, osztályközösségként jelentkezhetsz 2021. szeptember 20. és 2021. december 31. között a https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScz2poZPqB9SFj1IXCasJim_BAlB5SDqvrkA4WwgYz2y8D95 w/viewform címen elérhető formanyomtatvány kitöltésével.
  2. Egyéni kategóriában, azaz önálló játékként, a Varázstorony Online Vetélkedő (VOV) a jelen oldalon és megoldási felületen kitöltendő online tesztlapok sorozatát jelenti, melyet a játék végén online oklevéllel jutalmazunk. Egyéni kategóriában 2022. január 13-ig jelentkezhetsz a fenti menüben a Regisztráció címszó alatt. A VOV legkiemelkedőbb egyéni versenyzői – korlátozott létszámban – bejutást nyerhetnek a VV országos döntőjébe.

Regisztráció:

A négy témakör tesztlapjainak eléréséhez (azaz a versenyzői fiókod megnyitásához) regisztrálnod kell oldalunkon. Ezt megteheted a Regisztráció linkre kattintva a fenti menüben. A regisztráláshoz egy saját email címet kell majd megadnod.

  1. A XIII. Varázstorony Vetélkedő (VV) résztvevőjeként, (amennyiben tanárod már jelentkezett a versenyre), a neved megadása után a legördülő menüből válaszd ki iskoládat, majd a vezető tanárod nevét. Ezek után kérünk, add meg email címedet (vagy a szüleidét), majd készíts magadnak egy jelszót, amellyel a következő fordulókban is be tudsz lépni a felületre.
  2. Egyéni kategóriában a neved megadása után a legördülő menüben válaszd az ’Egyéni’ megnevezést. Ezek után egy saját email cím megadásával és egy saját jelszó készítésével hozhatod létre saját felhasználói fiókodat.

Belépés:

A regisztrációt követően a Belépés linket választva a fenti menüben, az email címed és jelszavad megadásával juthatsz el a feladatmegoldó felületre. Ide érkezve, a fenti menüben a Feladatok címszó alatt találod meg a négy témakör (Csillagaszati Múzeum, Planetárium, Varázsterem, Kísérleti feladatok) épp beküldhető feladatlapjait, illetve láthatod a beküldési határidőt. A kívánt témakörre kattintva azonnal megjelennek a tesztlapok. A kitöltött tesztlapokat az oldal alján található gombra kattintva küldheted be.

Figyelem: Csak teljesen kitöltött feladatlap küldhető be. Ha valamelyik kérdésnél nem jelöltél be egyetlen választ sem, a rendszer hibaüzenetet küld, és folytatnod kell a kitöltést.

Mentés: ha abba szeretnéd hagyni a tesztlap kitöltését, csak a lap alján lévő Feladatlap mentése gombra kell kattintanod. A legközelebbi belépéskor, onnan folytathatod a munkát, ahol abbahagytad.

Kitöltési útmutató és pontozás:

Minden témakörben 5 feladatot tartalmaz a tesztlapod. Ezekre több lehetséges válasz közül kell kiválasztanod a helyes választ vagy válaszokat a megoldási felületen. A Kísérleti feladatok témakör kivételt képez, ez mindössze két kérdést tartalmaz. Elsőként egy elvégzendő kísérlet leírását találod, -- ennek elvégzése után az erre alapuló kérdést kell megválaszolnod. A második feladat egy, az elsőhöz kapcsolódó, kitekintő, feleletválasztós kérdés, amit szintén meg kell oldanod.

Amennyiben egy feladatnak több mint egy helyes válasza van, ezt jelöljük a „(többszörös választás)” megjegyzéssel, de azt nem mondjuk meg, hogy hány helyes választ kell keresned (lehet 2, 3, vagy 4 is, az is előfordulhat, hogy mindegyik válasz helyes!). A helyesnek talált válaszokat egyszerű kattintással jelölheted be. A hamisakat érintetlenül kell hagynod. Ha tévedésből jelöltél be egy választ, egy újabb kattintás a téves jelölésre törli a jelölést. A feladathoz tartozó képek is egy egyszerű kattintás után jelennek meg nagy méretben a képernyődön.

Figyelem: pontot csak azokra a feladatokra kaphatsz, amelyeknél az ÖSSZES helyes választ bejelölöd és az összes helytelen választ jelöletlenül hagyod. A Csillagaszati Múzeum, Planetárium és Varázsterem témakörökben minden jól megválaszolt feladatra 1 pontot kapsz. A Kísérleti feladatok témakörnél a minden jól megválaszolt feladatra 2 pontot kapsz, tehát ez a tesztlap maximálisan 6 pontot ér hibátlan válaszok esetén. Egy fordulóban tehát, mind a négy tesztlap beküldése után összesen 21 pontot szerezhetsz.

Az Online Vetélkedő szerepe a Varázstorony Vetélkedő pontozásában:

A XIII. Varázstorony Vetélkedő (VV) országos döntőjébe kerülő tanulók kiválasztásánál figyelembe vesszük az Online Vetélkedőn (VOV) elért pontszámaidat éppen úgy, mint a vezető tanárod által megíratott házi versenyen elért pontszámaidat. A két pontszám súlyozott összege dönti el, hogy meghívást nyersz-e az országos döntőre.

Amennyiben az Online Vetélkedő valamelyik fordulóját elmulasztod beküldeni, folytasd nyugodtan a versenyzést a további fordulókban. Egy forduló vagy egy témakör beküldésének az elmulasztása még nem jelent automatikus kizárást a döntőn való részvételből. Az elmulasztott fordulókra ugyan 0 pontot kapsz, de még így is előfordulhat, hogy részeredményed olyan magas, hogy pontszámaid elegendőek lesznek a döntőbe jutáshoz.

Vezető tanároknak:

Minden tanár, aki az osztályával már benevezett a XIII. Varázstorony Vetélkedőre külön emailben kap tőlünk egy saját belépési kódot. Ezzel a kóddal beléphet a megoldó felületre és figyelemmel kísérheti, hogy tanulói milyen eredményeket érnek el az egyes online fordulókban. Minden tanár CSAK azoknak a diákoknak az eredményeit láthatja, akik regisztráláskor őt jelölték meg, mint vezető tanárt.

Mintafeladatok

Mint azt a Főoldalon már említettük, Mintafeladatokon is próbára teheted a tudásod. Ez esetben a rendszer azonnal kiértékeli számodra a beküldött feladatlapot és megmutatja a helyes válaszokat.
Figyelem: Belépés után a Mintafeladatok gomb már nem látható, csak a pontszerző feladatlapok jelennek meg a fiókodban. Ha mégis újra meg szeretnéd nyitni a Mintafeladatok tesztlapokat, ki kell lépned a fiókodból, így ismét elérhetővé válik a Mintafeladatok link.

Mindenkinek sikeres és szórakoztató versenyzést kívánunk!